Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kunt u hier de webversie bekijken.

 
Pestaanpak verplicht voor scholen
Driedaagse specialistenopleiding: pestcoördinator
Staatsecretaris van Onderwijs Sander Dekker verplicht scholen tot een beleid dat pesten terugdringt. Alle scholen worden verplicht een schoolbrede pestaanpak te hanteren met een bewezen effectieve antipestmethode. Ze moeten bijhouden hoe het staat met de sociale veiligheid. Ook moeten scholen een pestcoördinator aanstellen. Rigardus ondersteunt scholen bij het invulling geven aan wat de overheid verlangt. Dat gebeurt met studiedagen en -middagen en een driedaagse training voor pestcoördinatoren. Op de studiedagen leren de deelnemers hoe zij een klimaat kunnen opzetten en onderhouden dat het pesten een minimum beperkt. De mentor niet als Pestbestrijder, maar Dorpsoudste die een gezond klimaat creëert waar pesten tot een minimum beperkt blijft en de leerlingen samen de kracht ontwikkelen om dat te handhaven. De dorpsoudste weet ook dat wanneer pesten zich voordoet, hij zo kan reageren dat de kans dat iedereen er beter van wordt optimaal is en leerlingen weerbaarder zijn voor wat in de maatschappij op hen af kan komen. De ideeën achter deze bijeenkomsten leest u in het artikel De Pestparadox.

De trainingen zijn opgezet door Jan Ruigrok, auteur van het Handboek Alles Over Pesten dat is te bestellen bij uitgeverij Quirijn.

Wie geïnteresseerd is in de driedaagse training Pestcoördinator vindt hier informatie.
Geïnteresseerd?
Kijk op: www.rigardus.nl;
www.herstelrechtinhetonderwijs.nl
Mail met: info@rigardus.nl
Of bel: 06.225 225 65


Herstelgerichte aanpak Pesten succes op Nationaal congres leerlingbegeleiding.
De workshop De Herstelgerichte Pestaanpak die Jan Ruigrok op 16 maart voor Rigardus verzorgde op het Nationaal Congres Leerlingbegeleiding in Woerden was een succes. Hij behoorde tot de drukst bezochte en werd meerdere keren verzorgd. De helft van de 60 bezoekers vulde het evaluatieformulier in en waardeerde de workshop als volgt:

Waardering workshop Herstelgericht Pestaanpak
in %

Onvoldoende

    0

Voldoende

  35

Goed

  41

Uitstekend

  24

totaal

 100

Op 2 april verzorgde Jan Ruigrok voor Rigardus deze workshop op de inovatiedag van scholengemeenschap Landstede in Zwolle.
Er waren 20 plaatsen. Uiteindelijk propten zich 40 mensen in het dubbele lokaal. Jeroen Berendst, één van de deelnemers reageerde:
'ik heb geleerd en gelachen. Ik heb genoten van de manier waarop jij de workshop hebt gegeven....waarom? Je bent gericht op groei vanuit de kracht/kwetsbaarheid, lekker simpel houden (jip en janneke taal) dat is wat moi aanspreekt, wat ik goed begrijp. Mooi vind ik het hoe je de dorpscultuur erbij pakt, heerlijk duidelijk, herkenbaar en makkelijk! jij hebt mij uitgedaagd om dit in de groepen toe te passen! Bedankt, jij hebt met jouw visie mij geïnspireerd!'


De Pesten en Provocatieve Begeleiding: een gezond evenwicht
De provocatieve leraar, begeleider en mentor, daagt de leerling uit, prikkelt hem. Hij stapt in de rol van Hofnar en laat leerlingen zich ongemakkelijk voelen bij vervelend gedrag. En dat terwijl hij zelf achterover zit te genieten. Het Handboek Alles Over Pesten, wijdt er een hoofdstuk aan. Provocatieve begeleiding is een vorm van liefdevol en professioneel pesten en daarmee behoort het tot de hogeschool van de begeleiding. Maar ja, kan dat nog wel nu pesten zo onderdruk staat en van alle kanten bestreden wordt? Mag er nog geprikkeld, gelachen en uitgedaagd worden of kunnen leerlingen dit niet aan. Rigardus vindt van wel. Wanneer we doorslaan in het bestrijden van wat we niet willen, roepen we het juist op. Daarom doet Rigardus een uitdagend aanbod dat aandacht besteedt aan wat wél willen: plezier, verbinding, uitdaging. Wie samen de studiebijeenkomsten De Herstelgerichte Pestaanpak én Provocatieve Begeleiding afneemt krijgt een korting op het totaalbedrag van 15%.

Wie zich naar aanleiding van deze nieuwsbrief inschrijft voor de driedaagse training Provocatieve Begeleiding krijgt onder vermelding van de opmerking Gezond Evenwicht 10% korting. Dit aanbod geldt tot 31 december 2013. Zie www.rigardus.nl/trainingen.php

Bekijk hier de cartoon »

Crisiscommunicatie in het onderwijs
In samenwerking met Van Wissen Communicatie verzorgt Rigardus een uitdagende tweedaagse training Crisiscommunicatie in het onderwijs. Eén dag over de vraag: hoe bereid je je voor op wat er bij calamiteiten op je afkomt. Op dag 2 leren de deelnemers onder leiding van journalist Mariëtte van Wissen en een cameraman sterk te staan in contact met de pers.

Bekijk hier de flyer voor meer informatie.

Klik hier voor Omschrijving en Inschrijving.

 
 

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld u dan af via
het formulier op onze website.
Rigardus, voor wie leert en leeft met jongeren
Wester Hordijk 312, 3079 DM Rotterdam
T: 010-4820603 - M: 06-225 225 65 - E: info@rigardus.nl - W: www.rigardus.nl