Indien deze nieuwsbrief niet juist wordt gepresenteerd, kunt u hier de webversie bekijken.

 
 Rigardus geeft structuur aan intuïtie.
Wanneer dit bericht na 21 december 2012 nog leesbaar is, is de Maya-kalender toch minder betrouwbaar dan veel mensen dachten. We halen adem en gaan welgemoed 2013 in. Laten we er een jaar van maken waarin we volop vertrouwen op onze intuïtie. Eigenlijk weten we toch diep in ons hart best wat goed is… Het is alleen soms zo moeilijk daar gevolg aan te geven, zeker in spannende tijden. Daarom kiest Rigardus in 2013 voor het devies Geef structuur aan je intuïtie. In deze nieuwsbrief een aantal mogelijkheden die je daarin ondersteunen.
Bekijk hier de cartoon »

 Supervisie on line
Per 21 december biedt Rigardus samen met www.bekwaamjezelfonline.nl Superivisie on line aan. Het werkt als volgt. Je loopt op je werk ergens tegenaan dat snel ingrijpen vereist, maar je weet niet 1,2,3, voor welke keuzes je staat. Je belt met Rigardus en zo snel mogelijk, heb je alleen of met zoveel collega’s als je wilt een videoconferentie waarin je verkent waar je tegenaan loopt, de mogelijkheden op een rij zet en tot de juiste keuzes komt. Rigardus stelt vragen die je helpen je keuzes te maken. Mail info@rigardus.nl of bel 06 225 225 65. Gedurende de eerste twintig minuten is de service gratis.

 Provocatieve begeleiding, intuïtief tot op het bot.
Als er één vorm van begeleiding is, waarin je leert je intuïtie te volgen tot op het bot, dan is het Provocatieve Begeleiding. Hoe vaker deze training gegeven is, hoe duidelijker het wordt dat het een manier is om sneller dan ooit te komen, bij waar het werkelijk om draait. Humor, verwarring, confrontatie, maken dat de persoon die je begeleidt zich gezien en erkend voelt en merkt dat er geen ontkomen aan is. Het is een heerlijke training waarin je opnieuw dat jongetje of meisje ontmoet dat je vroeger was. Te vaak, zeker op spannende momenten, is dat Kind door veel mensen in de kast gezet. De provocatieve begeleider heeft dat Kind opnieuw ontdekt en zet het in om werkelijk contact met leerlingen en collega’s te maken en veranderingen helemaal uit de ander te laten komen. Binnenkort is er een nieuwe driedaagse training in Rotterdam. Schrijf je in via http://www.rigardus.nl/trainingen.php. Wie bij de mededelingen vermeldt: ‘Ik heb eigenlijk geen zin, maar word gestuurd door mijn baas’, ontvangt gratis een exemplaar van het boek Leraar in Hart en Nieren van Riet Fiddelaers en Jan Ruigrok.

 Waar ben je nu, zie jij me nog?
Riet Fiddelaers-Jaspers is de samensteller van dit boek met teksten bij een afscheid geschreven voor en door kinderen. Het is verschenen bij het Land van Rouw. En als ergens kinderen en jongeren hun intuïtie laten spreken dan is het in dit ontroerende en praktische boek. Je kunt het gebruiken om voor te lezen, thuis of in de klas en als steun bij het samenstellen van afscheidsdiensten. Het boek bevat aanwijzingen hoe kinderen zelf een bijdrage kunnen leveren aan een dienst.
Lees hier het persbericht »
 De pestparadox
Afgelopen maanden zijn er afschuwelijke dingen gebeurd waar het gaat om pesten en geweld rond jongeren. Iedereen zoekt een manier om er mee om te gaan en belangrijke figuren in het onderwijs en sportbonden zeggen het ook niet meer te weten. Rigardus pretendeert niet de oplossing te hebben. Wel beschikken we over een scala van mogelijkheden en bouwstenen waarmee je kunt werken aan een veiliger leefklimaat voor jongeren waarbij binnen door jou aangegeven kaders de verantwoordelijkheden zelf oppakken. En het werkt: onderzoek toont aan dat mensen zich in een relatief onveilige situatie waarin ze invloed hebben, zich veiliger voelen dan in een veiligere situatie, waarin ze geen invloed ervaren. Bel voor trainingen en studiedagen met Rigardus of schrijf je in via http://www.rigardus.nl/trainingen.php.
Informatie over het Handboek Pesten vind je hier: http://www.uitgeverij-quirijn.nl/product_detail.php?id=76
 Dagje uit op kosten van de baas…?
Komend voorjaar zijn er drie belangrijke onderwijscongressen waar je workshops kunt volgen, geïnformeerd wordt over wat het onderwijs bezighoudt en waar je gelijkgestemde collega's kunt ontmoeten. En waar ook Rigardus acte de préséance geeft. Wie weet tot op een van deze congressen.

Op 26 januari opent Micha de Winter in Houten De dag van de Mentor, verzorgd door de NvS/NvL in samenwerking met HPC. Zie: www.aansluitinggezocht.nl/

Leve de Verschillen! is het devies waarmee op 13 maart Onderwijs van Nu in Den Bosch haar 2e jaarcongres luister bijzet. Zie: www.onderwijsvannu.nl

17 maart organiseert Congres Content in Woerden het Nationaal Congres Leerlingbegeleiding. Zie: www.congres-content.nl/2012-nationaal-congres-leerlingbegeleiding.php.

 
 

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u deze digitale nieuwsbrief niet meer ontvangen, meld u dan af via
het formulier op onze website.
Rigardus, voor wie leert en leeft met jongeren
Wester Hordijk 312, 3079 DM Rotterdam
T: 010-4820603 - M: 06-225 225 65 - E: info@rigardus.nl - W: www.rigardus.nl